Monday, December 31, 2012

Wednesday, December 5, 2012

KRENMAUT: Boikot? Demonstrasi?

Syiok jugak baca.

KRENMAUT: Boikot? Demonstrasi?: Ada sorang mamat nak meluahkan perasaan tapi takde ruang. Gua bagi ruang... ditulis oleh: Aliph al-Turkistani al-Celupi disunting supaya ...

Friday, August 10, 2012

Video Iklan Terbaek Untuk Tahun Ini



Terbaek la Video nih.

Thursday, August 2, 2012

Kesamarataan Hak Di Singapora

Tanggal 9 Ogos merupakan Hari Nasional yang akan disambut setiap tahun di Singapura. Pada tarikh tersebut 47 tahun dahulu, Republik tersebut telah ditendang keluar dari negara kita setelah mereka memainkan sentimen perkauman yang hampir memusnahkan negara kita yang ketika itu hanya berusia 2 tahun. Mungkin ramai yang menyalahkan tindakan almarhum Tunku Abdul Rahman, tetapi mungkin ramai juga yang tidak sedar bahawa sejak awal lagi, Tunku keberatan untuk menerima Singapura ke dalam Malaysia disebabkan nisbah komposisi kaum penduduk pulau itu serta sosio-politiknya yang berbeza dengan semenanjung Tanah Melayu.

Sambung baca...

Wednesday, July 18, 2012

Larian Sungai Isap a.k.a Larian Demam

Larian ini dibuat konon untuk menghilangkan demam dan batuk. Tapi malangnya besoknya terus masuk hospital. Duduk dalam wad 4 hari 3 malam.

Monday, June 25, 2012

A Week After....

Lepas pada TM Fan Run hari tuh, tak der dah buat excercise. So, semalam hari Ahad 24 Jun 2012 cuba la buat sikit excercise. Huh.. pewai...

Lenguh kaki rasanya, mungkin pasal salah makan kot. Pasalnya dalam seminggu nih, memang tak jaga makan la sangat, asal ada jer bedal. Huhuh... berat badan pon nak sekelo. Haduiii...

Anyway, recovery heartrate maintain at 26.

Monday, June 18, 2012

Friday, June 15, 2012

15 Jun 2012 Runs

Manage to end 7km. Max heart rate at 165, averrage heart rate at 145. Recovery heart rate at 28.

Friday, June 8, 2012

Friday Morning

Recovery heart rate 142bpm [30bpm].

Monday, June 4, 2012

Hari Nih Berjaya 6km lagi

Hari ni, Ahad 3hb Jun 2012m lagi sekali berjaya sejauh 6km.

Wednesday, May 30, 2012

Tuesday Interval Workout

Ayo.... sakit kaki jugak  nih. Buat interval pon letih gak.

Saturday, May 26, 2012

Hari Nih Berjaya 6km

Hari nih saya suda berjaya berlari dan berjalan sehingga 6 kelometer dalam masa 1 jam 12 menet. Boleh kira satu kejayaan la jugak, pasal nak habiskan 6 kelometer tuh bukan mudah.

Nak lawan dengan orang lain memang tak dapat la. Orang lain masa dia kurang dari 1 jam. Tapi pasal nih kira baru nak mula, ok la.

Wednesday, May 23, 2012

Larian Sulong Dengan Garmin Forerunner 610

Malam tadi cuba layan belari dengan Garmin Forerunner 610 yang baru dibeli. Sebelum nih cuma pakai Polar RX300s, tapi tak der GPS, cuma ada heart rate monitor jer.

First pakai jam Gamin nih memang rasa macam gah jer. Overall ok. Boleh dibuat macam jam biasa la, kalau macam Polar RX300s tuh rasa macam jam mainan jer.

So dibawah nih adalah percubaan pertama guna FR610 untuk berlari.

GPS jam nih boleh kata accurate la. LAP dia boleh diadjust, tapi default dia diberi 1km per lap.

Thursday, May 17, 2012

Sri Tri Buana: Kebebasan Bersuara: Antara Najib dan Anwar.

Tertarik. Yang mana satu kebebasan bersuara ??? Satu masih bagi ruang untuk berbincang, yang satu lagi terus kena halau keluar.

Sri Tri Buana: Kebebasan Bersuara: Antara Najib dan Anwar.

Wednesday, April 25, 2012

Nyanyi Sunyi

Sewaktu saya dalam tingkata 5 dulu, saya ada terjumpa dengan buku puisi Nyanyi Sunyi oleh Amir Hamzah. Mula-mula baca, tak paham apa yang cuba hendak disampaikan. Lepas lama-lama baca dan dah mula tahu sejarah manusia bernama Tengku Amir Hamzah Pengiran Indera Putra, barulah sedikit-sedikit ayat-ayatnya puisinya mula melekat didalam hati. Rujuk sini.

Untuk antalogi Buah Rindu, akan paparkan kemudian.

Untuk kali ini yang pertama dari antalogi Nyanyi Sunyi, bertajuk PADAMU JUA.

           PADAMU JUA

           Habis kikis
           segala cintaku hilang terbang
           pulang kembali aku padamu
           seperti dahulu

           Kaulah kandil kemerlap
           pelita jendela di malam gelap
           melambai pulang perlahan
           sabar, setia selalu.

           Satu kekasihku
           aku manusia
           rindu rasa
           rindu rupa.

           Di mana engkau
           rupa tiada
           suara sayup
           hanya kata merangkai hati

           Engkau cemburu
           engkau ganas
           mangsa aku dalam cakarmu
           bertukar tangkap dengan lepas

           Nanar aku, gila sasar
           sayang berulang padamu jua
           engkau pelik menarik ingin
           serupa dara di balik tirai

           Kasihmu sunyi
           menunggu seorang diri
           lalu waktu - bukan giliranku
           mati hari - bukan kawanku...

           
           Amir Hamzah

Thursday, January 12, 2012

What is Cartisol

Sumber : Cartisol Wikipedia

Cortisol (hydrocortisone) is a steroid hormone, more specifically a glucocorticoid, produced by the adrenal gland.[1] It is released in response to stress and a low level of blood glucocorticoids. Its primary functions are to increase blood sugar through gluconeogenesis; suppress the immune system; and aid in fat, protein and carbohydrate metabolism.[1] It also decreases bone formation. During pregnancy, increased production of cortisol between weeks 30 and 32 initiates production of fetal lung surfactant to promote maturation of the lungs. Various synthetic forms of cortisol are used to treat a variety of diseases.

=========================================================================

Berjoging adalah antara satu cara untuk senaman cardio (jantung). Dengan berjoging, dikatakan akan membakar lebihan kalori, dan ini membawa kepada pengurangan berat badan.

Payah nak cerita dengan lebih lanjut, rujuk jer la kat wiki tuh.

Cargo Bridge

Amazon Ads

Currency Converter