Monday, February 7, 2011

Dulu pernah cerita pasal kelapa

Pada tahun 2008 saya pernah menyiarkan artikal dari pejabat pertanian manjung perak. Lihat sini.

Pada ketika itu, tidak terfikir pon bahawa harga buah kelapa (bukan kelapa sawit) akan meningkat sehingga RM1.80 sebiji, dan harga santan boleh mencecah RM5.00 sekilo. Seorang sahabat sahabat memberitahu semalam, bahawa ditempatnya harga sekilo santan mencecah sehingga RM9.00.

Ada yang mengatakan ini adalah kerana kebanyakan pekebun sekarang sudah menukar tanaman mereka kepada kelapa sawit. Ini menyebabkan bekalan kelapa semakin kurang dipasaran. Seorang sahabat yang lain ada bercerita, bagaimana suatu waktu dulu, di Bagan Datoh amat terkenal dengan kebun kelapa dan kopra (sampai sekarang saya tak tau apa itu kopra). Tetapi sekarang, kalau pergi ke Bagan Datoh, hanya yang ada kelapa sawit sahaja. Saudara kepada sahabat saya itu juga berasal dari pekebun kelapa, tetapi telah menukarkan kebunnya menjadi kebun kelapa sawit beberapa tahun yang lalu. Ini kerana dikatakan pada masa itu harga kelapa sawit agak tinggi berbanding kelapa.

Teringat sewaktu kecil saya dahulu, apabila kekedai untuk membeli kelapa parut, harganya hanya dalam RM0.30 ke RM0.40 sahaja sebiji. Sekarang saya tak tau, dipasar-pasar biasanya peniaga terus menjual santan sahaja. Semakin ramai orang yang malas untuk meramas kelapa parut agaknya.

Saya sendiri kadang-kadang hanya menggunakan santan kotak, konon untuk mengurangkan kolestrol dalam makanan.

No comments:

Cargo Bridge

Amazon Ads

Currency Converter