Thursday, November 10, 2011

Buluh Madu

Pada hari raya Aidil Adha yang lepas, dapat la merasa makan buluh madu fresh.

Jadi hari ni, cari la dalam internet pasal buluh madu. Jumpa la antaranya :

========================================================================

http://www.ns.gov.my/daerah/jelebu/index.php?option=com_content&view=article&id=166%3Abuluh-madu&catid=82%3Aberita-terkini&lang=bm

ULU BERANANG - Jabatan Pertanian Negeri Sembilan memperkenalkan satu lagi produk pertanian, buluh madu yang merupakan sumber makanan terbaru dan belum begitu dikenali di negara ini.
Timbalan Pengarah Jabatan Pertanian Negeri Sembilan, Salim Hassan berkata, tanaman buluh madu belum begitu meluas ditanam di negeri ini kerana ia masih baru dalam kalangan penduduk.
“Buluh madu ini merupakan sejenis sayuran mempunyai pelbagai khasiat dan kebaikannya. Buluh madu mampu memberi nilai komersial kepada petani.
“Saya berharap dengan adanya program seumpama ini dapat mempromosikan buluh madu dalam kalangan penduduk khususnya masyarakat luar bandar yang lebih terdedah dengan kegiatan pertanian,” katanya.

Salim berkata demikian semasa berucap pada Program Semarak Ramadan di Masjid Kariah Ulu Branang, Lenggeng, dekat sini, baru-baru ini.

Hadir sama, Adun Lenggeng, Mustafa Salim.


Program Semarak Ramadan itu merupakan program anjuran Jabatan Pertanian Daerah Seremban dengan kerjasama Pejabat Daerah Seremban, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Ulu Beranang dan jawatankuasa Masjid Kariah Ulu Beranang.

Salim berkata, sebanyak 200 batang pokok buluh madu ditanam di sekitar kawasan berkenaan sebagai satu usaha mempromosikan tanaman berkenaan.

“Kita menggalakkan penduduk untuk menanam pokok buluh madu ini kerana ia mempunyai nilai komersial, boleh dijual ataupun ditanam untuk makan sendiri.

“Pada program ini juga, kita mengadakan acara gotong royong memasak buluh madu untuk dijadikan hidangan berbuka puasa bagi memberi peluang penduduk merasai sendiri keenakannya,” katanya.
Sumber - Sinar Harian
=============================================================================

KUALA NERANG 26 Mei - Umum mengetahui pokok buluh mempunyai pelbagai fungsi.
Tumbuhan yang banyak terdapat di merata tempat di negara ini bukan sahaja boleh dijadikan sebagai bahan kraf tangan tetapi batangnya turut digunakan untuk membuat lemang.
Malah masyarakat pada zaman dahulu menggunakan batang buluh untuk membuat rumah atau rakit serta sebagai senjata runcing.
Di sebalik segala kegunaan berkenaan, terdapat juga bahagian pokok tersebut yang boleh diambil untuk dijadikan makanan iaitu pucuk buluh yang muda dan masih lembut atau rebung.
Kebiasaannya rebung buluh digunakan sebagai masakan warisan yang menyelerakan seperti gulai rebung dan sayur lodeh di samping memeramnya untuk dijadikan jeruk.
Bagaimanapun tidak ramai yang menyedari potensi perniagaan yang boleh mendatangkan pulangan lumayan dengan mengusahakan tanaman buluh bagi mengeluarkan rebung.
Seorang pengusaha tanaman buluh madu, Abu Bakar Ismail, 68, dari Kampung Pasir Putih, Tualak di sini boleh tersenyum bangga kerana hasil usahanya menanam tumbuhan itu kini mampu menghasilkan rebung kira-kira 300 kilogram sebulan.
Beliau mengusahakan kebun buluh madu dengan menanam sebanyak 150 pokok bersebelahan rumahnya sejak dua tahun lalu selepas mendapati penduduk tempatan amat menggemari masakan menggunakan rebung.
Jelasnya, dia memilih buluh jenis madu kerana selain boleh menghasilkan rebung yang lebih sedap ia juga sesuai dijadikan tanaman hiasan yang menarik.
"Saya menjual rebung kepada masyarakat setempat dan ada juga peniaga yang mengambilnya dua kali seminggu untuk dijual di pasar-pasar malam.
"Permintaan terhadap bahan makanan ini amat tinggi dan ia berpotensi luas untuk diusahakan secara berskala besar," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini kelmarin.
Abu Bakar yang mengusahakan tanaman berkenaan bersama isterinya, Siti Leha Hashim, 65, dan dibantu tiga anak mereka memberitahu, dia menjual rebung yang belum diproses dengan harga RM3.50 sekilogram manakala yang siap diproses pula RM5 sekilogram.
Katanya, permintaan pasaran untuk rebung yang ditanamnya itu meningkat pada musim cuti sekolah khususnya daripada individu yang ingin mengadakan kenduri.
"Kebiasaannya di majlis-majlis kenduri, rebung ditempah untuk dicampurkan bersama masakan kari yang menambah kelazatannya," jelasnya yang menganggarkan telah meraih pendapatan RM30,000 sejak mengusahakan tanaman berkenaan.
Abu Bakar memberitahu, tanaman buluh tidak sukar dijaga jika mengikut kaedah yang betul kerana ia merupakan tumbuhan yang lasak.
"Ia cuma perlu dibaja selain memastikan aliran air yang sempurna bagi menjaga tahap kelembapannya terutama pada musim kemarau," katanya yang turut menjual benih pokok buluh madu pada harga RM10 sepokok.
Mengenai rancangan masa panjang, Abu Bakar memberitahu dia kini menanam kira-kira 400 pokok buluh madu lagi di belakang rumahnya bagi memenuhi permintaan pasaran.
Katanya, dia juga sedang mencari kawasan yang mungkin boleh disediakan kepadanya oleh kerajaan untuk mengembangkan lagi perniagaannya itu selain menjadi model kepada orang lain untuk sama-sama menceburi tanaman berkenaan.
"Saya berhasrat melangkah setapak lagi dengan mempelbagaikan fungsi pokok buluh madu dengan tidak hanya menumpukan kepada pengeluaran rebung sahaja.
"Mungkin pada masa hadapan saya akan berurusan dengan pihak tertentu untuk menggunakan batang pokok ini sebagai bahan membuat perabot dan penyucuk sate," katanya.

Apakah keistimewaan buluh madu yang mendorong Abu Bakar Ismail untuk menjadikannya sebagai sumber pendapatan?SETIAP individu pasti ingin berjaya dalam perniagaan yang dijalankan. Begitu juga dengan bekas pengusaha ladang kelapa sawit, Abu Bakar Ismail.
Abu Bakar, 68, dari Kampung Pasir Putih, Tualak, Kuala Nerang, Kedah berazam untuk melakukan sesuatu yang berbeza di samping berjaya melalui tanaman pokok buluh madu.
Sehubungan itu, dia mula mencari beberapa ladang buluh madu di sekitar daerah Padang Terap dan Kubang Pasu untuk melihat cara-cara pokok itu ditanam.
Buluh madu menghasilkan rebung madu yang enak selain buluhnya yang sesuai dijadikan produk kraftangan dan perabot.
Begitupun, hasrat warga emas ini hampir gagal apabila isterinya Siti Leha Hashim, 65, menganggap idea itu tidak masuk akal.
Namun, dengan keazaman yang menggunung, Abu Bakar tetap meneruskan tanaman itu di atas tanah seluas satu hektar di depan rumahnya tiga tahun lalu. Ia mengambil masa selama setahun sebelum buluh madu itu membesar dengan baik.
Menurut Abu Bakar, pada peringkat awal dia hanya menanam 50 batang pokok saja untuk melihat kesesuaian tanah dan persekitaran.
"Apabila mendapati semua pokok yang ditanam tumbuh dengan baik, saya mula menanam lebih banyak anak pokok buluh madu di sekeliling rumah," katanya ketika ditemui Kosmo!.
Sehingga tahun ini, Abu Bakar berjaya menanam lebih 650 pokok buluh madu di sekeliling rumahnya.
"Pada mulanya, saya menjual rebung ini kepada masyarakat setempat dan ada juga peniaga yang mengambilnya dua kali seminggu untuk dijual di pasar malam.
"Permintaan terhadap rebung meningkat memandangkan ia adalah makanan kesukaan ramai terutamanya dalam masakan tradisional Melayu," ujarnya
Abu Bakar yang dibantu oleh isteri dan tiga anak mereka memberitahu, dia menjual rebung yang belum diproses pada harga RM3.50 sekilogram manakala yang siap diproses RM5 sekilogram.
Katanya, permintaan untuk rebung yang ditanamnya itu meningkat pada musim cuti sekolah khususnya daripada individu yang ingin mengadakan kenduri.
"Kebiasaannya pada majlis-majlis kenduri, rebung madu merupakan antara pilihan yang dicampurkan bersama kari," jelasnya.
Justeru, dia sering mendapat tempahan rebung madu yang tinggi sehingga dengan pendapatannya mencecah RM30,000 sejak tiga tahun lalu.
Menurutnya, pokok buluh madu tidak sukar dijaga kerana ia merupakan tumbuhan yang lasak.
"Ia cuma perlu diberi baja selain memastikan aliran air yang sempurna bagi menjaga tahap kelembapannya terutama pada musim kemarau," kata Abu Bakar.
Selain menjual rebung, dia juga turut menjual benih pokok buluh madu pada harga RM10 sepokok.


REBUNG madu antara menu yang popular pada majlis-majlis kenduri.


Apakah rancangan masa akan datangnya? Abu Bakar memberitahu, dia akan menggunakan segala keistimewaan yang ada pada buluh madu untuk mengembangkan perniagaannya.
Abu Bakar berkata, dia akan cuba mendapatkan mesin untuk memproses buluh madu itu untuk dijadikan lidi pencucuk sate dan buluh sebagai perabot.
Jelasnya, dia juga sedang mencari kawasan yang mungkin boleh disediakan oleh kerajaan untuk mengembangkan perniagaannya itu. Pada masa yang sama, mahu menjadikan perniagaannya sebagai model kepada orang lain yang mahu menceburi bidang yang sama.
"Saya berhasrat melangkah setapak lagi dengan mempelbagaikan fungsi pokok buluh madu.
"Mungkin pada masa depan saya akan membekalkan produk-produk yang berasaskan buluh madu selain menyediakan benih kepada mereka yang berminat," tambahnya.
Kepada yang berminat tentang buluh madu boleh menghubungi Abu bakar di talian 013-412 2489.

==========================================================================

Kalau baca, pendapatan pakcik tuh RM30,000. Tak tau la, setahun 30 ribu ker atau semenjak 3 tahun lalu RM30,000. Kalau setahun RM30 ribu, maknanya purata sebulan dalam RM2,500 pendapatan dia. Hahaha... Kalau pulak sejak 3 tahun lepas dia cuma dapat RM30 ribu, ini bermakna setahun dia dapat RM10 ribu la, atau purata sebulan RM833.00. Boleh tahan untuk satu bentuk tanaman yang tak perlukan perhatian yang banyak.

No comments:

Cargo Bridge

Amazon Ads

Currency Converter